Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. március 20. Békés Megyei Hírlap - Fekete G. Kata:

A csabai diákok már a garabonciás napokra készülnek

 
Ifjúsági parlamenti ülést tartottak szerdán Békéscsabán. Az általános iskolások, középiskolások és kollégisták minden esztendőben kétszer, tavasszal és ősszel gyűlnek össze. Most az őket segítő tanárokkal együtt 160-an voltak.
— A hét szekcióból hármat a Passz Kortárs Segítő Csoport önkéntesei vezettek. A résztvevők megismerhették az önérvényesítés módszereit és hallhattak a tanulók és az iskolák közötti együttműködésről — mondta Zsótér Mária, a Patent Diákiroda vezetője, az egyik szervező.
— Ezenkívül a diákrádiózásról, újságírásról esett szó és nagyon népszerű volt a programszervezésről szóló ülés is. Az őszi garabonciás napokról szóló tanácskozásra is sokan kíváncsiak voltak. Itt elsősorban a leendő diákpolgármester-jelöltek és a kampányfőnökök vettek részt, hogy megtudják, mire számíthatnak majd.
     Korábban a városvezetők látogattak el erre a fórumra, idén viszont változott a gyakorlat. Egy hónapon belül a delegált fiatalok mennek el a polgármesteri hivatalba, ahol elmondják majd, miről esett szó a szerdai tanácskozáson és mi a véleménye ennek a korosztálynak.

 

 

 

 

2008. február 27. Békés Megyei Hírlap
Magyar Mária: A gondűzés ifjú mesterei
 
 
Négy éve működik Békéscsabán a Passsz Kortárs Segítő Csoport. A közelmúltban újabb tíz tagot avattak, s a velük kibővült csapat új tervek megvalósítására készül.
 
     Az Esély Pedagógiai Központ keretein belül működő önkéntesek békéscsabai középiskolások, akiket arra képeztek ki, hogy segítséget nyújtsanak bajba került, lelki vagy egyéb problémákkal küszködő kortársaiknak. Folyamatosan járják a város közép- és általános iskoláit, ahol különböző, tiniket érintő témákban órákat tartanak, beszélgetésekkel, szituációs játékokkal segítik a gyerekek egészséges lelki fejlődését. Az önkéntesek legutóbbi továbbképzésén arról kérdeztük a jelenlévőket, ki miért döntött úgy, hogy vállalkozik erre a feladatra.
- A tinédzserkor szép életszakasz, de rengeteg probléma is ekkor tör a felszínre - fogalmazott Hankó Mariann, aki két éve tagja a csoportnak. - Sok serdülő különböző okok miatt nem szívesen osztja meg gondjait a felnőttekkel, viszont szüksége lehet lelki támaszra, valakire, aki meghallgatja, esetleg tanácsaival segíti. Úgy érzem, a kapott képzések és a mögöttünk álló szakemberek által mi valamennyien alkalmasak vagyunk arra, hogy ezt a szerepet betöltsük.
      Bár önkéntesek sok békéscsabai középiskolában találhatók, a bajba került vagy segítségre szoruló diákok közül sokan nem tudják, hol és hogyan szólíthatják meg őket. Többek között erre is jó lehet a csoport egy új programsorozata, amely márciusban kezdődik és egyelőre e tanév végéig tart. A tervek szerint minden hónap utolsó csütörtökén délután fél négy és öt óra között klubfoglalkozást tartanak az ifiházban, ahová minden érdeklődő tinit várnak. Valamennyi foglalkozásnak lesz ugyan egy előre meghirdetett témája (a legelsőnek a zene), de olyan kamaszok is bemehetnek, akiknek "csupán" segítségre van szükségük vagy beszélgetni szeretnének.

      A továbbtanulásnál előny az itt szerzett gyakorlat A kortárs segítői csoport különösen azok számára lehet hasznos, akik emberekkel vagy gyerekekkel foglalkozó pályára készülnek. Az iskolákban tartott osztályfőnöki órák, beszélgetések csiszolják az előadói készséget, aki pedig 18 éves kora után is folytatni szeretné e karitatív tevékenységet, bekapcsolódhat az Európai Önkéntes Szolgálat munkájába.

 
 
2008. Február CSAK (városi diáklap)
Délutáni Mentol a Passsz Kortárs Segítő Csoporttal
 
Hogy mi az a kortárs segítés? Ehhez előbb egy másik fogalmat is tisztáznunk kell, az önkéntességét. Aki önkénteskedik, az a saját szabadidejét, képességeit, tudását ajánlja fel egy olyan szervezetnek, amely az emberek segítését, támogatását tűzte ki célul. Ez lehet akár környezetvédelem, de személyes segítségnyújtás is. A kortárs segítés pedig az önkéntesség egy speciális formája. Lényege, hogy serdülők nyújtanak segítséget a saját korosztályuknak. A serdülőkor ugyanis –mint azt mindannyian a saját bőrünkön is tapasztaljuk,- igen esemény és érzelemdús időszak. Mi, akik benne vagyunk, másképp értjük, és érezzük mi történik bennünk, mint pl. a körülöttünk levő felnőttek. Éppen ezért bizonyos dolgokat könnyebben tudunk egymás között megbeszélni. Ettől tudunk jól „kortárs segíteni” is.
A Passsznak sokféle tevékenysége van. Alapvetően kötetlen beszélgetéseket rendezünk akár iskolai órák keretében, akár sulin kívül. Ezek a beszélgetések a bennünket, kamaszokat érdeklő témákról szólnak, mint a barátság, a szerelem, a felnőttekhez való viszonyunk stb. Ilyen alkalomra hívunk most titeket. Márciustól a nyári szünetig havonta egy alkalommal Délutáni Mentol címmel beszélgetéssorozatot indítunk az Ifiházban. Az első találkozás március 27-én 15.30-tól lesz a II. emelet 37-es teremben. Téma: Milyen zenét hallgatsz? Milyen ember vagy? Várunk Téged, és barátaidat is.
Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mennyire fontos része az életednek a zene, mennyiben határoz meg téged az, hogy milyen zenét hallgatsz. Az is érdekel bennünket, hogy te magad zenélsz –e, vagy esetleg próbálkozol dalokat, dalszövegeket írni, és hogy mit ad ez számodra. A kíváncsiság mellet természetesen megosztjuk veled azt is, mi hogy vagyunk ezzel, hiszen nem véletlenül választottuk ezt a témát. De várunk akkor is, ha kérdéseid vannak, és válaszokat vársz. Ha van hangszered, vagy saját szerzeményed, és megmutatnád, erre is van lehetőség ezen a délutánon. Gyere bátran! Várunk!
 
 
 
2007. március Békés Megyei Hírlap
Magyar Mária: Fiatalok egymásért
 

A szakemberek szerint kamaszkorban a leginkább befolyásolhatók a gyerekek, rossz és jó irányban is. Ebben az időszakban számos olyan problémával találkoznak, amire nem tudják a helyes választ. A békéscsabai Passsz a tinik kortárs segítő csoportja.

A Passsz az Esély Pedagógiai Központon belül működik, immár három éve. Kónya Gizella, a csoport szakmai vezetője ekkor kezdett el először középiskolás gyerekeket toborozni, akik arra vállalkoztak, hogy egy alapképzés után önkéntes módon segítik, igazítják el kamasz társaikat az ilyenkor felmerülő problémák dzsungelében. Három felnőtt segítségével ismerkedtek meg a tinédzserek legjellemzőbb gondjaival, azok orvoslásának elképzelhető képleteivel. Eddig 16-an kaptak tanúsítványt arról, hogy képesek ilyen feladatok megoldására. Közülük hat lánnyal ismerkedtünk meg, akik arról beszéltek, ki miért jelentkezett önkéntes segítőnek, s milyen tapasztalataik vannak már ez ügyben. — Párosával járunk ki osztályfőnöki órákat tartani 12—16 éves társainkhoz — mondja Stefkovics Andrea, a Szent-Györgyi Albert középiskola 11-es, rendészeti szakos tanulója. — A Passsz felnőtt vezetői hirdetik meg az általános és középiskolákban ezt a lehetőséget, s akik meghívnak bennünket, oda megyünk. Vannak kész témáink, ezeket is beajánljuk, de bármi másból is fel tudunk készülni, hiszen minden szerdán találkozunk egymással, ahol megbeszéljük tapasztalatainkat, s elosztjuk a feladatokat. — Nagyon kedveltek a párkapcsolat, a szülő-gyerek, a tanár-diák, az iskolaváltás, a beilleszkedés és a barátok elvesztése témakörei, ráadásul, mivel ezeken a rendhagyó órákon nincsenek jelen a tanárok, a gyerekek nyitottabbak, őszintébbek — meséli Tóth Anita, aki a belvárosi gimnázium 11. osztályos tanulója. — Szociális vagy egészségügyi területen szeretnék majd valamikor dolgozni, rokonszenvezek az orvosi pályával is. Mindig érdekeltek a lelki, érzelmi problémák, s azok kezelése. Úgy érzem, ez jó iskola lesz számomra a későbbi életemben.
— Én pedig rendőr vagy tűzoltó szeretnék lenni — veszi át a szót Andrea —, s úgy gondolom, nekem is hasznomra lehet minden, amit itt tapasztalok. Ráadásul érzem, sokkal talpraesettebb, türelmesebb és a társaimmal is sokkal figyelmesebb lettem, mint korábban. 
— Én pedig hamarabb észreveszem, ha valakinek gondja van — állítja Anita. — A visszahúzódás, a túl sok vagy túl kevés beszéd is egy-egy jel lehet arra, hogy valami nincs rendben.
Ambrus Laura, Szabó Rubina és Szokolay Fanny is a belvárba járnak, s másfél éve dolgoznak önkéntes segítőként a Passzban. Valamennyien megerősítik, amit társaik már elmondtak. Állítják, hogy egy-egy alapos kibeszélgetés is sokat jelent a problémával küszködő tini számára. Sok esetben már a megoldást is tudják, csak valakitől megerősítést várnak.
— Egy nyolcadikos kislány sírva mesélte, hogy osztálytársai kicsúfolják, mert az édesanyjával szinte barátnők — emlékezett egy esetre Laura. — Úgy éreztem, megnyugodott, mikor elmondtam: örüljön neki, hogy ilyen anyukája van.

Várják az önkéntes diákok jelentkezését
Kónya Gizellától, a csoport szakmai vezetőjétől megtudtuk, a Passsz nevet az első körben kiképzett gyerekek adták, akik úgy gondolták, a segítségre szorult diákok problémáinak hozzájuk passzolását jelképezheti ez az elnevezés, amit a nyomaték kedvéért három sz-szel írnak. Az önkéntes fiatalokkal rajta kívül Benke Edit drámapedagógus és Váróczy István önkéntes szociális munkás foglalkozik. A csoport vezetői folyamatosan várják az érdeklődő középiskolások jelentkezését.